Brânza și vinurile spumante: asocieri perfecte

Aaaa, bucuria unui pahar de vin spumant!

De cele mai multe ori vinurile spumante sunt asociate cu evenimente frumoase și momente de sărbătoare.

Vinul spumant, reușește să convingă mai pe oricine să încerce plăcerea bulelor care pocnesc de ……bucurie.

Sunt atât de legate de momentele de sărbătoare din viața noastră, încât, unii dintre noi, uneori uită că de fapt pot fi  savurate oricând și în compania plăcută a mâncării, mai ales a brânzei.

Există multe sortimente de vinuri spumante și metode de producție, la fel ca și la brânzeturi.

Ce cred că interesează cel mai mult pe cei care nu neapărat sunt cunoscători, în schimb își doresc să aibă experiențe plăcute, este ce brânzeturi sunt prietene cu ce spumante. Si uite așa, simplu și fără prea multe lucruri complicate, dacă ai o sticlă de Prosecco și o bucată de brânză, deja poți să spui că ai o scuză bună pentru a sărbători. Asta dacă neapărat ai nevoie de o scuză.

Vinurile spumante sunt vinuri care  își încep viața ca orice alte vinuri pe care le știi. Spre deosebire de acestea însă, undeva în viața lor au nevoie de mai multă atenție și răsfăț. In final, bulele nu apar, așa, de nici unde.

Dacă efervescența lichidului apare pentru prima dată documentată în scrierile Romei și Greciei antice, efervescența vinului este menționată pentru prima dată și explicată de către Christopher Merret, fizician și om de știință englez, care a făcut legatura dintre vin, zahăr și……balonașele mici și vesele.

Detaliile metodelor de producție ale vinului spumant nu sunt detalii ce interesează în momentul ascocierii cu brânzeturile (decât dacă ești vreun pasionat de vinuri). Din punct de vedere al brânzei, conținutul de zahăr al unui spumant, este foarte important pentru asocieri. Aș mai adauga  că atât numărul bulelor cât și mărimea și durata lor contează, dar asta cu siguranță vei descoperi mai devreme sau mai tarziu.

Pe etichetele vinurilor spumante, găsesti printre informațiile importante și un cuvânt care îți descrie cantitatea de zahăr pe care o conține.

Pentru multi acest cuvânt este confuz, dar termeni precum: brut, extra brut, sec, etc cred că îți sunt familiari.

Ce inseamna fiecare dintre ele?

Brut Nature - este cel mai sec spumant, tot zahărul a fost consumat în timpul procesului de fermentație.

Extra Brut - varianta care este mai puțin seacă decât precedenta și mai seacă decât următoarea; termenul care ar descrie cel mai bine acest spumant ar fi: extreme de sec. Dacă un Brut Nature are conținut de zahăr de 0-3 gr/ l, Extra Brut este undeva 0-6 g/l

Brut - este cel mai popular.

Extra-sec - după nume ai crede că aceasta este varinata cea mai seacă, dar…..în realitate, este mai dulce decât Brut. Nu cu mult, dar este mai dulce.

Sec, Demisec și Dulce cu niveluri de zahăr din ce în ce mai ridicate.

Cât de dulce este un vin spumant este important pentru că te va ajuta să alegi brânza pe care să o servești alături.

Cu cât vinul spumant este mai sec cu atât acesta va oferi un contrast mai bun branzeturilor cremoase, cu un conținut ridicat de grăsime, precum sunt brânzeturile double sau triple cream.

Cu cât vinul spumant are un conținut mai ridicat de zahăr cu atât va avea nevoie să-i stea alături o brânză complexă.

Șampania

Este standardul prin care sunt privite celelalte vinuri spumante și are cea mai mare popularite. Poate fi produsă din doar 3 varietăți de struguri: Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier. Fiecare tip de strugure aduce aport individual la gustul final. Chardonnay adaugă delicatețe și prospețime, Pinot Noir complexitate și Pinot Meunier aduce în mix flori și fructe.

Unii producători aleg să folosească doar un tip de struguri. Când se folosesc doar struguri Chardonnay, atunci licoarea magică poartă denumirea de Blanc de Blancs sau, dacă se folosesc doar struguri Pinot Noir, atunci ai simplu Blanc de Noirs.

Cel mai frecvent însă, șampania pe care o savurezi este un mix ale celor trei tipuri de struguri.

Șampania se asociază cel mai bine cu brânzeturi mai domoale, care nu o domină sau o acoperă.

Langres este una dintre brânzele pe care o vei vedea cel mai des alături de șampanie. Nu doar pentru gustul său fructat care merge foarte bine cu cel al șampaniei, dar și pentru că pe partea superioară are o mică depresiune, care apare în timpul afinagge-ului, ce se poate umple cu șampanie.

În egală măsură este servită și cu brandy sau Chablis, dar despre ele altă dată.

Langres este o brânză care are o textură moale și se topește în gură fără prea mult efort. La fel ca ea este și Brie sau Coulommiers sau brânzeturile cu smântână adăugată (double sau triple cream) cum ar fi Brillat Savarin sau St. Andre. În cazul ancestor tipuri de brânzeturi șampania are rol de a curăța palatul gustativ și a te pregăti pentru următoarea bucățică, dar și acela de a complement brânza.

Nu rămâne doar pe tărâmul acestor brânzeturi!

Brânzeturile cu perioadă lungă de maturare, precum Gouda sau Pecorino, Comte (cu perioada de maturare până în 12-18 luni) sau Cheddar (ala adevărat!) merg și ele foarte bine cu șampania.

Ține mine, conținutul de zahăr este important: Brut este perechea perfectă pentru brânzeturile moi, maturate cu ajutorului mucegaiului alb.

Experimentează și găsește variantele care îți plac cel mai mult!

Cremant

Vin spumant produs în afara regiunii franceze Champagne. Bulele sunt mai domoale, cu atitudine mai versatilă, dar la fel de plăcute ca și cele ale șampaniei.

Blanc de Blancs are note de citrice și fructe precum mere sau caise.

Blanc de Noirs e un pic mai complex, cu note de mure sau zmeură.

Dacă știi deja profilul gustativ al brânzei, lucrurile merg simplu și nu stai mult pe gânduri. Dacă nu, atunci te indrepți tot spre brânzeturi moi, cremoase, cu conținut radical de grăsime și cu note de ciuperci: Chource, Coeur de Neifchatel, Delice de Bourgogne.

Nu uita de brânzeturile mai complexe precum Comte (perioadă mai lungă de maturare) sau Gruyere.

Cava

Cava a fost denumită o bună bucată de timp “șampania spaniolă” pentru că este făcută după aceeași metodă. Cava este parte importantă a culturii și tradiției spaniole fiind nelipsită din evenimentele importante ale vieții spaniolilor începând cu mijlocul secolului XIX. Este un spumant care variază de la sec la dulce și care merge cu diverse preparate culinare. În gustul său vei găsi cu ușurință note de pere, lămâie sau pepene.

Dacă ar fi să avem o regulă generală a asocierilor dintre Cava și brânză, atunci ne ghidăm în felul următor: brânzeturile moi merg cu o Cava mai puțin complexă, iar brânzeturile cu perioadă lungă de maturare cu o Cava mai matură și mai complexă. Așa, în funcție de ce brânză ai, cu siguranță găsești ceva să se potrivească. Parmesan, Gruyere, Manchego, Roquefort sunt perechi faimoase pentru Cava.

Lumea e a ta, nu-ti rămâne decât să experimentezi.

Dacă ai dubii, mergi la sigur cu brânzeturile cu pasta moale și mucegai alb precum Brie (care nu este foarte maturată) sau cu o brânză de capră.

Lambrusco

Vin spumant roșu, produs in Emilia - Romagna sau Lombardia din Italia are aciditate perfectă și tanini puțini, ceea ce îl face perfect pentru brânzeturi. Este produs în variații de la sec la dulce. Bulele nu sunt atât de “ascuțite” și puternice, ci mai gentile, iar italienii se referă la Lambrusco ca fiind “frizzante”.

Nu are o reputație prea bună și asta din cauza exporturilor de proastă calitate din anii ‘80( vinuri foarte fructate și foarte dulci).

Dacă, în schimb, găsești variantele în care simți note de cireșe, ierburi aromatice și fructe de vară, acestea sunt o revelație pentru brânză și în special pentru cea din lapte de oaie sau capră.

Pecorino, Gruyere, Comte, Cheddar, Roquefort, Bayley Hazen, Robiola (tre latti) sau Ricotta  - perechi perfecte.

Stai departe de Parmesan, Gouda sau brânzeturile de tip Grana.

Prosecco

Prosecco a cucerit lumea fără prea mult efort. Plin de savoare, versatil si nepretențios, este partener de încredere pentru multe brânzeturi.

Îl găsești în variante de la sec la dulce, cu multe dintre ele fiind produse mai mult în varianta sec.

Cu gust de lamâi, mere, grapefruit sau pere Prosecco are o compatibilitate aparte cu brânzeturile.

Pe lângă clasicile brânzeturi cu crustă înflorită (Brie, Camembert), încearcă Prosecco alături de Asiago, Ubriaco, Feta, Chèvre, Raclette, Parmesan sau Robiola Cremoso, Robiola Rochetta, La Tur.

Moscato

Algerea buna pentru brunch-uri, petreceri și asocieri cu mâncăruri ușoare, Moscato este de origine italiană și, la fel ca si Lambrusco, este denumit frizzante, adică bule mai mari și nu așa “înțepate”.

Datorită personalității sale, brânza asociată trebuie să fie simplă, ușoară, fără să-i pună probleme complexe:  Mozzarella sau Buratta. Dacă totuși vrei ceva complex, Stilton, Roquefort sau Gorgonzola complementează foarte bine, având in vedere ca Moscato este un vin dulce. Parmesan și Moscato este o asociere clasică.

Sekt

Spumant cu origine în Germania, la fel ca și Lambrusco, are oarecum o reputație care nu prea face dreptate variantelor bune. Cu efervescență delicată este un vin dulce.

Brânza care se îndrăgostește ușor de el și fără riscuri este cea cu pasta moale și maturată cu mucegai alb, dar și cea maturata cu mucegai albastru, dar cremoasă și nu foarte complexă.

Asocierea vinurilor spumante cu brânzeturile poate fi o experiență plăcută, plină de nuanțe diverse și descoperiri surprinzătoare. Datorită acidității și efervescenței caracteristice vinurilor spumante, aceste băuturi fine și sofisticate pot echilibra bogăția și cremozitatea variatelor tipuri de brânză, creând un contrast plăcut și captivant pentru papilele gustative, care invită la explorare. Examinând cu atenție arome, texturi și nuanțe subtile, putem descoperi combinații care nu doar că încântă simțurile, dar pot îmbogăți considerabil cunoștințele noastre despre diferitele posibilități de asociere. Indiferent dacă alegi o șampanie delicată și elegantă, un prosecco proaspăt și vivace sau un vin spumant local cu caracter distinct, explorarea acestor asocieri promite să ofere mereu noi și fascinante descoperiri.

Nu ezita să explorezi această lume captivantă, unde vinurile spumante și brânzeturile se întâlnesc într-o armonie perfectă!

Previous
Previous

Raewald - Reblochon-ul englezesc

Next
Next

Brânza artizanală - meșteșug și terroir